Samsung Q8C îți oferă un display QLED 4K pe care vezi mai bine ca în realitate [PLAYTEST]

de: George Stanciu
16 08. 2017

Dacă nu-ți mai ajung tehnologiile LCD, LED sau OLED, atunci Samsung Q8C, care vine cu tehnologia QLED și cu multe alte funcții, poate fi ceea ce cauți.

[related]

Samsung a decis să facă un pas important înainte și să aducă o nouă tehnologie pe piață, astfel că ne putem bucura de televizoare QLED, care îți oferă imagini cum n-ai mai văzut. Sună destul de siropos și poate că este, într-o oarecare măsură, dar calitatea imaginii este superioară față de cea oferită de alte televizoare.

Pentru a pune televizorul în funcțiune, vei avea nevoie de cel puțin un prieten ca să-l puneți pe picioare, având în vedere că ecranul are diagonala de 55 de inci, sau 138 de centimetri. Noi am testat televizorul amplasat pe standul cu care vine la pachet, care completează destul de bine profilul curbat al televizorului. Chiar dacă profilul standului este destul de subțire, n-are nicio problemă în a susține greutatea televizorului, iar ansamblul arată foarte bine atunci când îl privești. Marginile ecranului sunt aproape inexistente, iar curbura ecranului merge mână în mână cu cea a standului.

[related]

Telecomanda pe care am avut-o la îndemână pare puțin scoasă din filmele SF, adoptând același design minimalist pe care îl instituie televizorul deja instalat. Nu mai ai parte de cincizeci de butoane inutile și au dispărut și clasicele butoane 1-9 și cu 0 dedesubt, astfel că va trebui să te descurci cu ce ai. E important de notat că va trebui să conectezi telecomanda la televizor în rețea, altfel aceasta nu va fi utilă dincolo de a porni TV-ul.

Samsung Q8C face să dispară cablurile într-un mod destul de elegant, deoarece spre televizor vor merge doar două fire, cel pentru alimentare și cel care face legătura între TV-ul în sine și Connect Box. Între ”cutia neagră” și televizor vei face legătura cu un cablu ”One Connect”, iar apoi poți muta discret Connect Box-ul oriunde dorești, iar televizorul va rămâne cât se poate de curat. Connect Box-ul, așa cum se vede și în imaginea din galerie, vine cu o mulțime de porturi, între care amintim patru porturi HDMI și trei porturi USB, iar tot aici ai parte și de conexiunile Wi-Fi sau Ethernet.

Calitatea imaginii la rezoluție nativă este exemplară: luminozitatea televizorului este foarte mare, astfel că nu ai nicio problemă cu vizualizarea nici într-o cameră foarte bine luminată. Pe de altă parte, în întuneric ar putea apărea ceva zone ușor deranjante pe ecran din cauza backlight-ului. În plus, chiar dacă imaginea arată impecabil în general, curbura ecranului reduce unghiurile de vizualizare, astfel că vei vrea să stai cât mai aproape de centrul ecranului pentru a te bucura de experiența completă.

Probabil unul dintre cele mai impresionante lucruri pe care știe să le facă televizorul este să-ți aducă un conținut sub-4K (de la HD în sus) la rezoluția nativă a televizorului. Am testat asta atât cu streamuri de pe internet, cât și cu conținut multimedia standard, iar rezultatele arată cu mult peste așteptări. Dacă ai de-a face cu conținut sub 720p, însă, vei vrea probabil să te uiți la el pe un televizor mai puțin performant, însă mai degrabă dai peste conținut de calitate decât peste conținut slab. Upscaling-ul este foarte bine pus la punct de către Samsung, așa că dacă n-ai o colecție de filme 4K pe raft, te poți bucura și de cele HD și FHD.

Revenind la calitatea exemplară a imaginii, atunci când te uiți la conținut nativ 4K și la 60fps, vei descoperi că televizorul e mai real decât realitatea. Combinația de luminozitate, culori și HDR10+ face ca toate lucrurile să arate foarte bine, indiferent că vorbim despre elemente colorate, albe sau negre. HDR-ul lasă de dorit, însă, atunci când vrea să lucreze cu surse prea slabe pentru a accepta astfel de modificări.

Nici sunetul nu reprezintă o problemă pentru televizor. Cât timp păstrezi sonorul în limitele rezonabilului și chiar puțin după acestea, calitatea sunetului rămâne cu mult peste acceptabilă, astfel că poți amâna investiția într-un sistem dedicat de sonorizare.

Cu siguranță, cel mai delicat aspect când vine vorba de televizorul Samsung Q8C este prețul acestuia. Într-adevăr, vorbim de tehnologia QLED, net superioară ecranelor OLED, la care trebuie să adăugăm rezoluția 4K, dar și diagonala ecranului de 138 de centimetri. Toate funcțiile și aspectul plăcut al televizorului te vor costa 13.699 de lei la eMAG. Dacă ești dispus să investești într-o piesă de calitate pentru living room, din care poți face centrul unui sistem de entertainment, atunci televizorul Samsung Q8C ar putea fi o soluție foarte bună.